Det nytter ikke å påføre den dyreste malingen om underlaget er skitten eller solen står rett på overflaten. Du trenger ingen mastergrad i malesprøyte for å få et supert resultat, men noen viktige punkter bør du huske. Også korrekt utført har maleteknikken stor påvirkning på resultatet. Se bildet nedenfor hvor det er brukt samme maling og farge. Forskjellen i overflatestrukturen bryter lyset på en helt annen måte. Sprøyting vil alltid danne en mye glattere overflate enn rulling. Ønsker du et fine finish-resultat (uansett om høyglans eller matt), bør du velge en maling som er beskrevet som «penselkvalitet». Den tørker saktere og gir malingen tid til å flyte ut til en glatt overflate uten striper.
Pass på temperaturen
For at maling, uansett type, skal feste 100% til underlaget og sitte i mange år, er det viktig å forstå at temperaturen ikke må være for høy. For høy overflatetemperatur på
underlaget under påføring er ofte årsaken til dårlig vedheft. Overflatetemperaturer over + 25°C må unngås for å være på den sikre siden. Høyere temperaturer forstyrrer malingens tørke- og herdeprosess. Malingen tørker for raskt og får ikke vedheft.
Overflaten som skal males
Sørg for at overflaten er tilstrekkelig rengjort før malingen påføres. Overflaten skal være fri for olje, fett og silikon. Det skal ikke være rester av vaskemidler eller avfettingsmidler. Overflaten skal ikke ha konsentrasjoner av klorider eller salter over hva malingssystemet spesifiserer. Les alltid teknisk datablad for malingen som skal påføres!
Unngå direkte sollys
Unngå å male i direkte sollys. Overflatetemperaturen på stålplater i direkte sollys ved en utetemperatur på +20°C kommer ofte opp i +40°C, avhengig av overflatens farge. Jo mørkere, jo høyere temperatur. Så velg en tid på dagen hvor det du skal male, ligger i skyggen – helt til malingen har fått tørket litt. For høye temperaturer forstyrrer malingens tørke- og herdeprosess og kan forårsake bobling, innestengt løsningsmiddel og flassing.
Påføring og filmtykkelse
Høytrykkssprøyting gir normalt alltid det beste resultatet, særlig fordi det er lettere å påføre riktig filmtykkelse. Både for lav og for høy filmtykkelse er negativ. Hvis høytrykkssprøyting ikke er mulig, kan det benyttes rulle, pensel eller spray. OBS: Ved påføring med rulle er det viktig å påse at man oppnår riktig filmtykkelse. Dette er spesielt viktig med Power Coat 3 in 1 som har en usedvanlig høy dekkevne. Det ser ofte ut til at du har lagt på nok, fordi malingen dekker så bra. Sjekk regelmessig med våtfilmsmåler at du har oppnådd ønsket våtfilm. Sjekk kontinuerlig filmtykkelsen på ulike steder av overflaten, spesielt over skarpe kanter og sveiseskjøter.
Pensel
Malingen påføres med vanlig rund, oval eller flat pensel (industrikvalitet). For bedre utflyt og lengre åpningstid kan man tilsette Spesial-Tynner i 3 in 1. En TFT på 40-80µm kan oppnås.
Rulle
Det anbefales å bruke en korthåret syntetisk rulle (opptil 12 mm), nylon, egnet til tokomponente malinger. For bedre utflyt og lengre åpningstid kan man tilsette Spesial-Tynner i 3 in 1. En TFT på 40-60µm kan oppnås. Skumgummirulle skal ikke anvendes.
Det er meget viktig ikke å påføre for lite maling. Da vil luftbobler fra rullen bli presset inn i malingsoverflaten, som fører til at malingen reiser seg og danner nupper. For et bra resultat bør du rulle vertikalt.
Sprøyte
Man kan lett oppnå en TFT fra 50µm (små gjenstander, luftforstøvning) til 125µm (større gjenstander, høytrykk) med malesprøyte. For mer om sprøyteteknikk og valg av riktig dyse, se Riktig valg av dyse.
Spray
Hold sprayboksen 20-25 cm fra overflaten, start bevegelse av sprayboksen før påføring. Ikke påfør mer enn 60-80µm TFT per strøk.



